Assalamualaikum......................
Lily nak share resipi buat butter prawn yg mudah dan cepat...tapi nampak ala2 restoran gtu..hahahaha.... org xpandai masak pon confirm boleh buat..
Bahan-bahan :
- udang yg segar... size sederhana..xyah beli yg besar2 sgt la..mahal!! hahahaha
-butter/mentega/marjerin
-minyak masak
-telur kuning
-susu cair
-cili padi
-daun kari
-bawang putih
-gula
-garam
Cara-cara :
1)Buat Egg Floss
-panaskan kuali..masukkan minyak dan butter... butter 3sudu besar.. minyak masak tu agak2 la... minyak tu sebenar nya xnak bagi butter hangus je.
-kacau telur kuning tu (lily guna 3biji telur kuning..kalau nak floss banyak buat la lebih)
-bila butter n minyak dah panas..tuang telur kuning
-sebelah tangan kacau minyak n butter.. non stop...sebelah tangan lagi tuang telur kuning.. cara tuang macam buat teh tarik...tinggi2..hehehe
-masak telur sampai masak
-telur tu akan berbuih camni...
-dah masak angkat then letak kat tapis.. bagi keluar lebihan minyak
-biar kan seketika
2)Masak Udang
-panaskan minyak + butter.. minyak 3sudu besar..butter 3sudu besar
-tumis kan..bawang putih (boleh tumbuk/cincang/hiris)..daun kari dan cili padi (beberapa biji ikut tahap kepedasan yg anda suka)
-tumis sume tu sampai garing
-masukkan suku cawan susu cair
-perisakan dengan garam dan gula
-masukkan udang
-dah siap!
**korang boleh tambah susu cair kalau nak rasa yg lebih creamy..pandai2 la ikut citarasa sendiri..
-hidangkan udang tu bersama egg floss yg dah dibuat awal2 tadi...
ini la rupa bila dah siap
resipi ni boleh juga nak buat untuk ketam..ayam pon boleh..cuma ayam tu kena goreng dulu..lagi best goreng ayam bersalut tepung rangup..
Selamat Mencuba!!!!!!!!!!!!!!!!!!
~Sharing Is Caring~
Comments
Post a Comment